Vedenpullottamoon turvalliset putket

Lahteen rakennetaan suuri vedenpullottamo, jonka koko tuotanto menee vientiin. Koska kyseessä on elintarvike, juotava vesi, haluttiin sille valita mahdollisimman turvallinen ja pitkäikäinen vesijohtoputki. Putki kulkee kaupunkimaisessa rakennetussa ympäristössä useamman kilometrin matkan lähteeltä pullottamolle. Valitsemalla egeplastin suojakuorellinen SLA Barrier-putki haluttiin varmistaa veden puhtaus sen saapuessa pullottamolle.

SLA-putken valmistuksessa käytetty PE100 RCplus-materiaali yhdessä suojakuoren kanssa eliminoi esim. kivien aiheuttamat painaumajännitteet putkea kohtaan. Putkessa on lisäksi alumiininen välikerros, joka suojelee juomavettä epäpuhtauksilta.

egeplastin diffuusiosuojatulla SLA®Barrier-putkella on kansainvälinen KIWA-sertifikaatti soveltuvuudesta juomavesikäyttöön saastuneilla maa-alueilla. SLA-putki sertifioitu nyt myös rankimmille olosuhteille (Class III: severely polluted soil). Näin ollen se on turvallinen juomavesiputki myös saastuneilla tai saasteiden uhkaamilla maa-alueilla. Myös alueet, joilla on esimerkiksi vilkasta liikennettä, voidaan katsoa riskialueiksi onnettomuusriskien takia.

”Halusimme varmistaa, että pullottamolle saapuva vesi on aina hyvälaatuista, ilman maku-, haju- tai ulkonäköhaittoja”, sanoo Lahti Aquan rakennuttamisinsinööri Pekka Kaikkonen. ”Tiesimme myös, että SLA Barrier-putki on ollut käytössä jo vuosikymmenten ajan ja sillä on korkeimmat kansainväliset hyväksynnät soveltuvuudesta juomavesikäyttöön saastuneillakin maa-alueilla. Lisäksi paksun suojakuoren ansiosta putken saattoi asentaa myös kaivamattomalla asennustavalla. Kaivamaton asennustapa on ympäristöä ja kustannuksia säästävä perinteistä nopeampi asennustapa, joten halusimme hyödyntää tätä tekniikkaa pullottamon linjaa rakennettaessa. Kaikki nämä huomioon ottaen egeplastin SLA Barrier-putki oli luonnollinen valinta”, Kaikkonen jatkaa.

 

Asennustapa: Ohjattava suuntaporaus
Putki: egeplast SLA Barrier-putki, 225mm SDR17 PN10 1712m
Urakoitsija: Erkkiheikkilä Oy
Lisätietoja: hanna.huusko@nrgfinland.fi
pekka.kaikkonen@lahtiaqua.fi