SLA Barrier-putkea Vallisaaren vesijohdoksi

Helsingin keskustan edessä oleva Vallisaari oli aikaisemmin puolustusvoimien käytössä, mutta nyt se on avattu yleisölle virkistys- ja ulkoilukäyttöön. Saari kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Kasvavista käyttäjämääristä johtuen saaren vesihuolto liitettiin tänä vuonna Helsingin vesijohtoverkostoon. Vallisaaren putket liitettiin verkostoon Suomenlinnan kautta.

Suomenlinnan merilinnoitus on kulttuuriaarre. Sen rakentaminen alkoi 1700-luvun puolivälissä. Vuonna 1991 Suomenlinna lisättiin UNESCO: n maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena arkkitehtuurin muistomerkkinä. Vallisaari on osa Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykettä (buffer-zone).

Putkilinja kulkee merenpohjassa erittäin vilkkaasti liikennöidyllä vesistöalueella.
Putket hitsattiin 600 metrin pituisiksi letkoiksi rannalla ja upotettiin betonipainojen avulla. Asennusajankohta oli loppusyksy, jolloin sää Suomenlahdella on kylmä ja myrskyinen. Niinpä asennustyöt tehtiin pääosin yöaikaan: tuuli ei ollut niin kova öisin ja meriliikenne oli rauhallisempaa.

Vesijohdoksi toimitettiin noin 2600 metriä egeplastin diffuusiosuojattua SLA Barrier putkea 225mm. Paksun suojakuoren ja alumiinisen diffuusiosuojakerroksen takia on SLA turvallinen putki vaativiin olosuhteisiin.

Tilaaja: Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY ja Helsingin kaupunki
Urakoitsija: GRK Infra Oy